lördag 9 oktober 2010

sverigeEMO

Öppnar tidningen.

Giftföroreningar i Ungern. Rött slem fullproppat med livsfarliga metaller är på väg ut i Donau. Vackra Donau som kan föra detta vidare till andra europeiska länder.
Bombhot i hela Europa, störst beredskap har självklart England, Frankrike, Tyskland. Svenska medborgare är tydligen på terroristkurs i mellanöstern.
Mord och mystiska försvinnanden i Göteborg. En ung kvinna hittas mördad och en ung kille försvinner samma natt.
Idrottstränare misstänkts för sexbrott mot 15-årig flicka i sjuhärrad.
Elever haffas för knarkhandel på gymnasieskola.
Läkare åtalas för miljonstöld och bedrägeri.
Två skadade barn i skolskjutning på amerikansk skola.
Skiten bara rullar vidare.

Samtidigt debatter om hur vi ska bryta mot demokratins grundprinciper och motarbeta SDs framfart. Tänk efter. Är det konstigt att folk är rädda? Är det konstigt att medborgarna i Svea rike drar förhastade och bekväma slutsatser av all skit som händer i världen? Känner man sig hotad av omvärlden, varför inte bara isolera sig i lilla Sverige? Ha en enda stor incestfamilj och allt ordnar sig. Det klart SD inte har lösningen på våra problem, det förstår jag. Jag förstår det. Jag har läst samhällsvetenskap och historia - och lärt mig av det. Men med lite tunnelseende, en hotbild och en övertalande fördomsfull anhörig skulle nog även jag kunna se vad som finns där att hämta. Nämligen hopp om en lösning.
Det är dock inte så lätt.
Och i dagsläget är fokus på att ge SD så lite makt som möjligt. Helt fel. För sent. Få folk att känns sig trygga, få folk att skaffa sig en relevant uppfattning av situationen och inse att man inte kan ställa allt till rätta med en rolig serie i slutet av tidningen. Få folk att beskylla rätt. Innan valet. Istället för att kränka deras rösträtt efteråt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar