fredag 19 februari 2010

two beds and a coffee machine

Var på kaffekurs i onsdags med jobbet, helt okej kul faktiskt. Fick massa fika och en jävla massa kaffe. Fick se nya kaffemaskinen och lära oss hur den fungerar och rengörs osv. Kul. Menfick framförallt en föreläsning av Giovanni som varit med och framställt tusentals kaffesorter (tydligen rätt känd) och han lärde oss följande:
  • Svenskt kaffe är världens bästa och svenskar dricker mest kaffe per invånare (kanske Finnland går förbi, kanske inte - tror jag själv är en av dem som sänker finnarnas chanser)

  • Kaffebönan härstammar från samma familj som körsbäret och det finns tre olika bönor, men man använder bara arabicabönan och robustabönan till kaffe.

  • Svenskt kaffe är alltid 100% arabicabönor medans t.ex. italienare använder robusta ibland till sin espresso.

  • McD har lysande kaffemaskiner som maler varje böna direkt, det är alltid färskt. Det är malningsprocessen som gör att det kan ta ett tag att få en kaffe på mcd (30 sek - en halv livstid enligt oss som jobbar där)

  • Skillnaden mellan latte och capppuccino är att latten består av espresso och krämig mjölk, medan cappuccionon består av 1/3 espresso, 1/3 mjölk och 1/3 skum.

  • 3 koppar kaffe och en bit mörk cholkad per dag förlänger livet och massa annat gött/nyttigt.

  • Kaffe tar bort dålig lukt

  • om man fryser kaffe i isbitar kan man avända det i mat.

  • Och massa andra saker som bara känns så sjukt värda att skriva här.

/KaffePRO

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar